De plek voor (tech) starters! Klik hier voor ons aanbod in ALPHA

Ambagon Therapeutics (gevestigd in hub Catalyst) haalt $ 85 miljoen op

ambagon c2w

Ambagon Therapeutics, een biotechnologiebedrijf (spinn off van de TU/e) sinds vorig jaar gevestigd in hub Catalyst op de TU/e campus, heeft gisteren een Series A ter waarde van $ 85 miljoen opgehaald om zijn modulair platform voor medicijnresearch te vergroten.  Gefeliciteerd team Ambagon!

De financiering werd geleid door Nextech Invest. Ambagon was eerder opgezet door RA Capital Management, Droia Ventures, Inkef Capital, AbbVie Ventures, MRL Ventures Fund en Mission BioCapital. Investeerders uit de seed-ronde sloten zich aan bij de A-ronde, samen met de nieuwe investeerder Surveyor Capital (een Citadel-bedrijf).

Veel ziekte-relevante eiwitten hebben gebieden met intrinsieke wanorde die niet gericht kunnen worden behandeld met conventionele medicijnen met kleine moleculen. Er zijn enkele duizenden eiwitten met dergelijke intrinsiek ongeordende regio’s geïdentificeerd die een interactie aangaan met het hub-eiwit 14-3-3. Door te binden aan een ongeordend eiwitgebied, induceert 14-3-3 orde, wat leidt tot geschiktheid voor behandeling met geneesmiddelen.

Door de natuurlijk voorkomende 14-3-3:cliënt-interacties te stabiliseren, wil Ambagon snel nieuwe therapeutische kandidaten ontwikkelen voor eiwitten die moeilijk met medicijnen te behandelen zijn. De pijplijn is momenteel gericht op oncologie, waar veel kansen bestaan om doelen aan te pakken die momenteel niet geschikt zijn voor behandeling met geneesmiddelen.

Ambagon is opgericht door wereldleiders in 14-3-3-biologie en eiwit-eiwit-interacties op basis van geneesmiddelen:

  • Michelle Arkin, hoogleraar en voorzitter van Pharmaceutical Chemistry en co-Director van het Small Molecule Discovery Centre bij UCSF;
  • Luc Brunsveld, hoogleraar Chemische biologie aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e);
  • Christian Ottmann, hoofddocent Moleculaire cel- en structurele biologie, TU/e en Chief Technology Officer van Ambagon.

Het ervaren leiderschapsteam van Ambagon bestaat uit Chief Executive Officer Scott Clarke, voorheen CEO van Tizona Therapeutics en Trishula Therapeutics, en Chief Scientific Officer Nancy Pryer, voorheen CSO bij Day One Biopharmaceuticals en Chief Development Officer bij Nurix Therapeutics.

“Ons diepgaande begrip van 14-3-3-biologie heeft brede toepassingen voor het ontdekken van geneesmiddelen, omdat het ongeordende eiwitregio’s openstelt als therapeutische doelwitten,” stelde Scott Clarke. “Gecombineerd met onze eigen structurele inzichten, samengestelde chemische bibliotheek en op maat gemaakte hulpmiddelen voor het ontdekken van geneesmiddelen, is ons ervaren team voor medicijnontwikkeling goed gepositioneerd om nieuwe medicijnen naar voren te brengen die zich richten op doelwitten die voorheen ongeschikt waren voor behandeling met geneesmiddelen.”

“De modulaire aanpak van Ambagon voor het benutten van 14-3-3-biologie om het ontdekken van geneesmiddelen mogelijk te maken, is niet alleen uniek, maar ook op unieke wijze weloverwogen,” merkte Melissa McCracken, partner van Nextech Invest, op. “We zijn verheugd om te zien dat zo’n boeiend platform zich laat vertalen in een zeer rijke pijplijn.”

“We zijn trots op onze voortgezette ondersteuning van Ambagon bij het creëren van eersteklas en best-in-class geneesmiddelen door middel van gerichte stabilisatie van eiwitcomplexen,” verklaarde Adam Rosenberg, voorzitter van Ambagon en RA Capital Venture Partner. “Sinds onze seed-investering heeft het team een indrukwekkende eigen dataset en systemisch begrip van 14-3-3-interacties ontwikkeld. Ambagon heeft echt het potentieel om de verhaallijn voor ongeordende doelwitten te veranderen.”

Over Ambagon Therapeutics
Ambagon Therapeutics is een biotechnologisch bedrijf dat baanbrekende methoden gebruikt om intrinsiek ongeordende eiwitdoelen te ontsluiten met behulp van kleine moleculen. Ambagon past diepgaande kennis van 14-3-3-eiwitten en een eigen reeks hulpmiddelen voor het ontdekken van geneesmiddelen toe om moleculaire lijmen te maken die 14-3-3:doelwitcomplexen stabiliseren. Deze moleculaire lijmstabilisatoren versterken de oorspronkelijke biologie om de functie van het doelwit te herstellen of te remmen, de activiteit van het doelwit te versterken of de afbraak van het doelwit te bevorderen of te blokkeren. De initiële focus van Ambagon ligt op oncologie, met vijf programma’s in ontdekking. Het heeft vestigingen in San Carlos, Californië en Eindhoven, Nederland.

Over 14-3-3-biologie
Het platform van Ambagon maakt gebruik van de biologie van het regulerende hub-eiwit 14-3-3, dat de fosforylering van serine/threonine leest. Met meer dan 3000 gerapporteerde cliënt-eiwitten, heeft 14-3-3 een enorm interactoom, waardoor de manipulatie van een breed scala aan biologie verspreid over indicaties mogelijk is.

Door zijn cliënten te binden, legt 14-3-3 orde op aan ongeordende cliënt-eiwitsequenties, waardoor medicamenteuze eigenschappen worden verleend aan anders niet-medicamenteuze eiwitten en eiwitregio’s.

Over het modulaire platform voor de ontdekking van geneesmiddelen van Ambagon
Door selectief de interactie tussen 14-3-3 en een 14-3-3-cliënt-eiwit te stabiliseren, kan Ambagon eersteklas geneesmiddelen maken die zich richten op hoogwaardige doelwitten die op andere manieren niet toegankelijk zijn, met name die met een hoge mate van wanorde, waaronder transcriptiefactoren, adapter-/scaffolding-eiwitten en RNA-bindende eiwitten.

Vanwege de manier waarop 14-3-3 met zijn cliënten interageert, kan Ambagon ook de biologie manipuleren van doelwitten die anders op orthogonale manieren kunnen worden gemedicaliseerd, waardoor de ontwikkeling van de beste moleculen mogelijk wordt.

De projecten van Ambagon beginnen met een röntgenkristalstructuur van een binair 14-3-3:doelwitcomplex om chemische startpunten uit Ambagons eigen chemische bibliotheek te informeren, waardoor het platform een hoge mate van modulariteit krijgt. Inspanningen voor de ontdekking van geneesmiddelen worden vervolgens aangedreven door zowel röntgenkristallografie met hoge doorvoer die ternaire 14-3-3:doelwit:verbindingscomplexen karakteriseert, als eigen functionele uitlezingen die de biologische gevolgen van stabilisatie ophelderen.