De plek voor (tech) starters! Klik hier voor ons aanbod in ALPHA

Het verhaal van Tusti – High tech Recycling

Circulair Ondernemen header

Op de website van Braventure lezen we het inspirende verhaal van Tusti, de innovatieve startup op het vlak van kunstof recycling, gevestigd in hub Catalyst. Het verhaal achter oprichters Eline Stiphout en Jan Kolijn.

Samen met onderzoeker Jan Kolijn richtte Eline TUSTI op. In combinatie met een Eindhovens laboratorium ontwikkelde TUSTI een nieuwe technologie voor het schoonmaken én scheiden van kunststoffen. Het proces verloopt in verschillende fasen: eerst wordt de procedure uitgevoerd en getest op industriële schaal binnen een fabriek in Montfort (Limburg). Na grondig onderzoek wordt de technologie doorontwikkeld om te komen tot een passend materiaal dat breed kan worden uitgezet in de markt. 

“VOLG JE EIGEN WEG. ER ZIJN HEEL VEEL PARTIJEN DIE IETS MET JE WILLEN, ALS STARTUP.”

Het onderzoek in Eindhoven staat niet stil: TUSTI blijft doorzoeken naar nieuwe en andere toepassingen voor het scheiden van stoffen binnen verschillende sectoren. Op die manier willen zij bijdragen aan het omzetten van afval in nieuwe, mooie producten.  

Als Jan nog een tip mag geven aan toekomstige ondernemers zou dat het volgende zijn: “Volg je eigen weg. Er zijn heel veel partijen die iets met je willen, als startup. Dat maakt het ook aantrekkelijk om er te werken, maar het betekent ook dat je sterk in je schoenen moet staan. Blijf zelf achter de koers van de startup staan. Past dat niet bij je, dan leidt dat onherroepelijk tot slechtere resultaten. Daar is natuurlijk niemand bij gebaat!” 

Over Tusti

TUSTI streeft ernaar om in de toekomst steeds meer kunststof te recyclen. Hun missie is bij te dragen aan doelstellingen van de Nederlandse overheid en de Europese Unie, waarbij gerecyclede kunststoffen worden hergebruikt in nieuwe producten. 

In 2019 stapte het Brabant Startup Fonds in bij TUSTI, waardoor de moeilijke periode tussen een goed idee en een volledig uitgewerkt businessplan kon worden overbrugd. Daarnaast ontving de startup subsidie vanuit de Europese Unie (EIC Accelerator), waardoor ze eind 2020 konden beginnen met het proces binnen de fabriek in Montfort. Wanneer TUSTI zich in deze lijn blijft door ontwikkelen, verwerken zij eind 2021 zo’n 6000 ton aan gemengde kunststoffen per jaar.