De plek voor (tech) starters! Klik hier voor ons aanbod in ALPHA

Investering versnelt TU/e spinoff MicroAlign

Signing investment microalign

Een nieuwe investering van PhotonDelta en het Smart Industries TTT Fund dat wordt beheerd door Innovation Industries, moet MicroAlign ondersteunen in de versnelling van haar technologie- en productontwikkeling. MicroAlign wil de investering gebruiken om de kwaliteit van optische fiber-to-chip verbindingen te optimaliseren en de marktkansen van deze producten te gaan verkennen. De spinoff is gevestigd in startershub Alpha van Twice.

Fotonica is een sleuteltechnologie voor industrieën zoals lucht- en ruimtevaart, automotive, voedingstechnologie, telecommunicatie en HTSM. Nederland heeft wereldwijd een van de meest volwassen ecosystemen in (geïntegreerde) fotonica. “We zijn trots dat zowel het Smart Industries TTT Fund als PhotonDelta onze ambitieuze plannen hebben bevestigd en met ons samenwerken om deze succesvol uit te voeren”, zegt CEO Simone Cardarelli van MicroAlign. “We beseffen dat onze productontwikkeling alleen kan slagen als we tegelijkertijd onze zakelijke kansen verbeteren. Deze nieuwe financiering stelt ons in staat onze commerciële inspanningen te versnellen terwijl we blijven bouwen aan onze technologie. We zijn blij dat PhotonDelta en Innovation Industries ons steunen bij het realiseren van deze roadmap.”

Valorisatie
MicroAlign is een spinoff van de Technische Universiteit Eindhoven en de investering is tekenend voor de actieve valorisatiestrategie aan deze universiteit. In een groeiend aantal gevallen resulteert wetenschappelijk onderzoek – bijvoorbeeld gekoppeld aan een promotietraject – in nieuwe start-ups. Dit is vaak ook het geval rond geïntegreerde fotonica, zoals bekende scale-ups als Smart Photonics en Effect Photonics al hebben laten zien. Met haar oplossingen rond verpakken en assembleren vult MicroAlign een ander deel van het ecosysteem in, waardoor het robuuster en kosteneffectiever wordt voor zowel producenten als afnemers.

Voor ons is dit inderdaad een mooie bevestiging van de weg die we zijn ingeslagen”, zegt Jeroen van Woerden, managing director van The Gate, het platform for tech startups in de eerste fase van hun bestaan. “Wij doen er alles aan om initiatieven die binnen de universiteit ontstaan een versnelling te geven om te komen tot een onderneming. Vaak gaat het dan om promotie- of wetenschappelijke onderzoeken die uiteindelijk leiden tot de oprichting van een bedrijf, maar The Gate is ook erg actief om studenten en technische ondernemers in de Brainport regio te ondersteunen met het succesvol starten van hun start-up.”

Fiber-to-chip

MicroAlign ontwikkelt een revolutionaire technologie die in staat is meerdere optische fibers afzonderlijk te beïnvloeden, door middel van een nieuw micro-elektromechanisch systeem. De technologie verbetert de kwaliteit van elke optische fiber-to-chip verbinding, voor tientallen optische fibers en met sub-micrometer nauwkeurigheid. Doel van MicroAlign is een oplossing te bieden die de strikte uitlijningstoleranties bij het testen van fotonische chips en de optische assemblage ervan kan versoepelen. De voorgestelde uitlijnmethode heeft potentieel voor een aantal toepassingen, variërend van datacom en telecommunicatie tot sensing, lidar en infraroodcommunicatie.

Pieter Klinkert, fondsmanager PhotonDelta, is enthousiast over innovatieve startups zoals MicroAlign. “Hun technologie zal bijdragen aan de industrialisatie van de toeleveringsketen omdat het het back-end proces bij processen rond assemblage en testen versterkt. Dit stelt onze partners in staat om efficiëntere producten te blijven produceren. De oprichting van start-ups zoals MicroAlign is ook een bewijs van het positieve klimaat voor deeptech ondernemers binnen ons ecosysteem. We kijken ernaar uit om MicroAlign te ondersteunen in hun avontuur naar succes.”

Innovation Industries zegt altijd op zoek te zijn naar investeringsmogelijkheden in fotonica-gebaseerde bedrijven. Pleuni Hooijman: “We hebben een langdurige relatie met PhotonDelta en kennen hen als een sterke partner voor deze investeringen. Wij geloven in de visie en strategie van MicroAlign en zien een groot potentieel in het opschalen van de technologie. De start-up heeft in het eerste jaar van haar bestaan al indrukwekkende ontwikkelingen laten zien en bouwt zeer innovatieve en betekenisvolle producten. Bovenal heeft MicroAlign een geweldig team van oprichters. Dit alles geeft ons het vertrouwen om in MicroAlign te investeren.”