De plek voor (tech) starters! Klik hier voor ons aanbod in ALPHA

Lusoco haalt toptienlijst meest baanbrekende innovaties van de wetenschap

Persbericht Amsterdam 25 november 2020

Lusoco, gevestigd in Twice hub Catalyst op de TU/e Campus, is een van de tien winnaars van de Academic Startup Competition 2020. Door deze uitverkiezing mag Lusoco een jaar lang de titel ‘Beste Academische Startup van 2020’ dragen. De andere winnende startups zijn Bimini Biotech, DeNoize, Digi Bio, IamFluidics, Kaminari Medical, NC Biomatrix, Taylor, uCrowds en VanBoven.

Lusoco werd na een zinderende finale waarbij de twintig beste academische startups waren geselecteerd om te pitchen voor een expertjury, verkozen tot een van de winnaars op basis van hun waardepropositie, het innovatieve karakter van de technologie, de potentie van hun business- en verdienmodel, en de teamsamenstelling van de startup.

Naast de eervolle titel van ‘Best Academic Startup of 2020’ die zij een jaar mogen dragen, zullen de startups deelnemen aan een intensief incubatieprogramma om hun ontwikkelkansen te vergroten. Ook worden ze geïntroduceerd in een netwerk van ondernemers, investeerders, bedrijven en krijgen ze toegang tot een coachingstraject met toegewijde mentoren.

Academic Startup Competition

De Academic Startup Competition is een initiatief van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Netherlands Academy of Technology and Innovation (AcTI) en Techleap, en wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Met de verkiezing zetten de organisatoren valorisatie en academische spinoffs binnen de universiteiten (inter-)nationaal in de spotlight.

Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat:

‘Ik kijk ernaar uit om te zien hoe deze ondernemers de wereld een beetje beter gaan maken. Als innovatieve startups zorgen zij ervoor dat we bij de wereldtop horen als het gaat om innovatie en ondernemerschap. En dat we slimme oplossingen vinden, banen creëren en onze economie sterk houden. Zij geven smoel aan het motto “for every global challenge, there is a Dutch solution.”

Pieter Duisenberg, voorzitter VSNU:

“Deze startups laten zien dat Nederlandse academische startups vooroplopen in het creëren van baanbrekende innovaties voor de maatschappij. Dit onderschrijft het belang van ons doel, namelijk: het nummer één ecosysteem voor academische startups in Europa worden.”

Constantijn van Oranje, envoy at Teachleap.nl:

“Deze winnaars en deze competitie laten zien dat het Nederlandse academische startup-ecosysteem barst van de energie en de inventiviteit; nu is het tijd om door te pakken en het tempo erin te houden door het kennisoverdrachtproces in Nederland nog verder te professionaliseren. Kennis alleen is niet genoeg, Uiteindelijk bepaalt de markt of een bedrijf succesvol is en niet de technologie en daarvoor heb je ook ondernemerschap nodig.”

Margrethe Jonkman, voorzitter Netherlands Academy of Technology and Innovation (AcTI):

“Bedrijvigheid en werkgelegenheid bieden ons land de goede uitgangspositie die we hebben. Innovatieve start up bieden ons de mogelijkheid te komen waar we voorheen nog niet konden komen. Met felicitaties voor deze tien winnaars laten we zien dat we trots zijn op deze startups en het ecosysteem waaraan ze ontspruiten, maar ook dat dit ecosysteem blijvend aandacht verdient omdat nieuwe uitdagingen om nieuwe oplossingen vragen.”

Wil je meer weten over over de competitie en de startups?

Kijk dan hier