In een recent gepubliceerd profiel beoordeelde Lux Research Inc. Ioniqa Technologies op zijn hoogste score: ‘Strong Positive’. Volgens Charles Willard, analist bij Lux Research, “heeft Ioniqa’s breed toepasbare ‘platform’ technologie het tot een toonaangevende concurrent gemaakt en alle klanten die geïnteresseerd zijn in het in licentie nemen van een PET-depolymerisatietechnologie zouden Ioniqa moeten benaderen.”
Ioniqa is de eerste van een groot aantal nieuwe chemische recyclers die een industriële schaal bereikt. De productie in een nieuwe fabriek in Nederland wordt geoptimaliseerd en het komende jaar opgevoerd tot de volledige capaciteit van 10.000 ton per jaar. Op dat moment zal het bedrijf overgaan op een licentiestrategie voor onder meer grote merken, plasticproducenten en afvalinzamelaars.
Grote merken, zoals Coca-Cola en Unilever, erkenden eerder dat de industriële fabriek van Ioniqa een stap is in de richting van zijn duurzaamheidsdoelstellingen op langere termijn. “Ioniqa’s veelzijdig toepasbare katalysator geeft het een voordeel in de race om ook polyester textielafvalstromen geschikt te maken voor voedselveilige materialen”, voegt Charles Willard toe.
Ioniqa heeft een katalytisch proces ontwikkeld om de meest hoogwaardige grondstoffen te produceren voor PET-verpakkingen van voedingskwaliteit. Het belangrijkste onderdeel van Ioniqa’s proces is een katalysator die een aantal veel voorkomende procesuitdagingen oplost. Het proces van Ioniqa maakt de upcycling mogelijk van goedkope grondstoffen die momenteel niet worden gerecycled, zoals gekleurde flessen, meerlaagse food- en non-foodmaterialen.
“Natuurlijk zijn we erg trots deze beoordeling van Lux Research en hun uitgesproken ondersteuning van onze technologie”, zegt Tonnis Hooghoudt, CEO en oprichter van Ioniqa. “Zou het niet geweldig zijn om plastic afval te verminderen in plaats van het te laten groeien: met onze baanbrekende technologie in de nabije toekomst zijn we van plan om in de toekomst grotere markten voor PET-afval aan te boren, waaronder textiel. Deze doorbraak bespaart enorme hoeveelheden olie en reduceert CO2 tot 75%. Op verzoek van een van de grote merken hebben we eerder al voedselveilige mayonaiseflessen gemaakt van een donker sportshirt en hebben we plannen om over 1 tot 2 jaar textiel als grondstof voor voedselveilige verpakkingen te demonstreren bij grootschalige, continue operaties, dus blijf ons volgen.”