De plek voor (tech) starters! Klik hier voor ons aanbod in ALPHA

Tekort aan bedrijfsruimte dreigt in Brainport Eindhoven

Gebouw Béta

In het ED lezen we dat ondanks alle coronaperikelen er in de Brainportregio veel vraag naar moderne kantoren op toplocaties is. Dat stellen vastgoedadviseurs Savills, Dynamis en bedrijfsmakelaar Verschuuren & Schreppers in een rapport aan Eindhoven en de omliggende gemeenten. Zij constateren in de vastgoedmonitor wat er aan de hand is in de markt op dit moment, zegt Rick van Zwet van Dynamis, het bureau dat het onderzoek heeft uitgevoerd voor het Stedelijk Gebied Eindhoven met daarin naast de gemeente Eindhoven ook Helmond, Best, Geldrop-Mierlo, Nuenen, Oirschot, Son en Breugel, Veldhoven en Waalre. De ontwikkeling op de kantorenmarkt is al eerder door verschillende vastgoedadviseurs geschetst. Daar is de vraag naar hoogwaardige kantoren met voorzieningen, in de buurt van het station, erg groot. Ook om voldoende hoog opgeleid personeel aan bedrijven te kunnen binden. 

Na corona terug naar situatie van 2019

Volgens Rick van Dynamis is de vraag van vooral grote kantoorgebruikers even geparkeerd, in afwachting van hoe het verder gaat met de coronacrisis. Maar als straks de maatregelen worden versoepeld, dan verwachten zij dat we teruggaan naar de situatie van 2019 toen er veel vraag was naar ruimte bij het station. En dan wordt ook de discussie over thuiswerken beslecht. ,,Na de coronacrisis zullen we zeker meer thuis blijven werken. Maar als iedereen dat op woensdag en vrijdag doet, heb je op maandag, dinsdag en donderdag toch het hele kantoor weer nodig”, zegt Van Zwet.

Het zoeken zal zijn naar een balans, waarbij we niet meer voor elk wissewasje op kantoor werken, maar die ruimte vooral gebruiken voor vergaderingen en ontmoetingen. Tot nu toe zien we in ieder geval weinig krimp van de kantoormeters.” En ook Verschuuren & Schreppers constateert dat er weinig kantoren worden ‘teruggegeven’ omdat ze niet meer nodig zijn vanwege de gezondheidscrisis. ,,Ook omdat thuiswerken niet altijd ideaal is natuurlijk. Het wordt afwachten hoe dit zich ontwikkelt”, aldus Ruitenbeek. 

Bedrijfsruimtes en kantoren zijn volgens Van Zwet en Ruitenbeek wel heel belangrijk voor Brainport. Bedrijven die hier actief zijn, blijken langdurig gebonden aan de high tech-regio. Vanwege de behoefte aan kennis, geschoold personeel én het netwerk willen ze ook niet weg. Dus moet er voldoende ruimte zijn voor huisvesting van al die slimme bedrijven: als ze klein starten als start up, doorgroeien als scale up of grotere panden nodig hebben. Of als ze juist een combinatie van productieruimte en kantoren nodig hebben, wat in Brainport ook vaak voorkomt. 

Ben jij of ken jij  een high tech bedrijf dat kleinschalige bedrijfsruimte zoekt? We hebben nog enkele mogelijkheden in de hub Twinning (TU/e campus, nabij het station), in hub Beta en Mµ (High tech campus) en de startup hub Alpha.