De plek voor (tech) starters! Klik hier voor ons aanbod in ALPHA

Xeltis krijgt €15 miljoen Europese financiering van EIB

Xeltis Naturally restoring cardiovascular function

Het in hub Catalyst gevestigde medische technologiebedrijf Xeltis heeft een Europese financiering binnengehaald van 15 miljoen euro. Xeltis is voortrekker van een op natuurlijk herstel gerichte aanpak bij het vervangen van hartkleppen en bloedvaten, aldus de onderneming in een persbericht over de kapitaalinjectie. Deze aanpak moet de beperkingen van bestaande kunstmatige oplossingen overwinnen. Bij het door Xeltis ontwikkelde proces genaamd ‘Endogeen Weefselherstel’ (Endogenous Tissue Restoration, ETR) wordt het natuurlijke genezingsproces van de patiënt gebruikt om hartkleppen en bloedvaten met het eigen weefsel van de patiënt te herstellen. 

De financiering van de Europese Investeringsbank (EIB) zal worden gebruikt om de klinische programma’s voor drie van de medische hulpmiddelen van Xeltis te versnellen. De financiering wordt beschikbaar gesteld in het kader van het Europees Garantiefonds, een gezamenlijk initiatief van de EIB-Groep en EU-lidstaten om Europese ondernemingen uit de huidige crisis te laten groeien.

Science Fiction
“Wat Xeltis doet op het gebied van medisch-technologische innovatie klinkt bijna als science fiction. En toch bestaat het al”, aldus EIB-vicepresident Kris Peeters. “Ik denk dat Europa trots mag zijn dat het een kweekvijver is voor dit soort baanbrekende technologie, die de potentie heeft om de medische zorg op een aantal terreinen aanzienlijk te beïnvloeden.

Eliane Schutte, CEO van Xeltis, voegt daaraan toe: “Door de financiële steun van de EIB komen onze ‘zichzelf herstellende’ hartkleppen en bloedvaten mogelijk eerder bij patiënten voor wie er nu slechts beperkte of helemaal geen behandelmogelijkheden zijn. Xeltis beschikt over het meest geavanceerde platform voor op natuurlijk herstel gerichte technologie binnen de cardiovasculaire geneeskunde en kan miljoenen levens in positieve zin beïnvloeden.”