De plek voor (tech) starters! Klik hier voor ons aanbod in ALPHA

Eerste startup uit Brainport-Waterloo samenwerking: SLE Enterprises

Waterloo University

Om vloeibare materialen te omhullen is normaal gesproken een polymeer nodig dat microplastics bevat. De technologie van SLE, de nieuwe bewoner van hub Alpha, heeft zo’n materiaal niet nodig.

De ecosystemen rond Waterloo University (Canada) en Brainport Eindhoven zijn al enkele jaren met elkaar verbonden, met als belangrijkste doel te leren van elkaars baanbrekende technologieën. Als nieuwe stap in deze samenwerking is in Eindhoven een start-up opgericht, gebaseerd op technologie uit Waterloo.

SLE Enterprises BV is gebouwd op de baanbrekende technologie van ‘schaalbare vloeibare inkapseling’ (scalable liquid encapsulation, SLE). Normaal gesproken heb je voor het omhullen van een willekeurige lading, zoals een vloeibare medicatie, een polymeer nodig dat microplastics bevat. Voor de technologie van SLE is een dergelijk materiaal niet nodig – het maakt gebruik van vloeistof/vloeistof inkapseling. SLE onderzoekt verschillende sectoren om mee te werken: de voedingsindustrie, dranken en snoepgoed, farmaceutica en cosmetica.

Om deze nieuwe inkapselingstechnologie op de markt te brengen heeft SLE-oprichter professor Sushanta Mitra samengewerkt met WatCo, het Commercialization Office van de Universiteit van Waterloo. “We zagen een kans op de EU-markt omdat onze technologie het gebruik van microplastics ooverbodig maakt. De technologie van SLE Enterprises stelt een klant in staat een hoogwaardig product te blijven gebruiken, maar dan zonder de kunststoffen in het omhulsel. We werken al enige tijd samen met Brainport en daarom was het opzetten van de start-up in Eindhoven een logische keuze.” SLE Enterprise gaat werken vanuit het Alpha-gebouw op de TU/e Campus in Eindhoven.

EU-markt
Schaalbare vloeibare inkapseling is een technologie die past bij de behoeften van de Europese markt, legt Mitra uit. “De EU is al volop gefocust op het verwijderen van microplastics in producten. En Eindhoven heeft een sterk deep-tech start-up ecosysteem met een uitstekende maakindustrie om onze encapsulatiemachines te bouwen.” Voor Mitra en zijn team waren dit de belangrijkste redenen om zich in de Brainport-regio te vestigen. Maar er was meer: “Brainport Development kijkt nu samen met ons naar een koppeling van een aantal van onze technologieën aan de eisen van de EU. Brainport heeft ons daarnaast goed geholpen bij het verkrijgen van kantoorruimte, het in contact komen met de juiste stakeholders om de technologie op te schalen, en het oprichten van de Nederlandse BV.”

Ondernemerschap en innovatie zitten in het DNA van de Universiteit van Waterloo, zegt Mitra. “We hebben een uniek beleid rond intellectueel eigendom: ‘creator-own intellectual property‘. Dit stelt hoogleraren zoals mijzelf in staat om technologie te ontwikkelen en deze te vertalen naar een commercieel bedrijf buiten de universiteit. Het is opwindend om te zien hoe mijn onderzoekswerk kan worden vertaald naar producten en diensten met toegevoegde waarde.” Mitra gaat naast zijn werk voor SLE Enterprises ook door met zijn onderzoek. “Hopelijk komen daar nog meer innovaties uit voort.”

SLE Enterprises is de eerste Nederlandse start-up die is opgericht, waarbij WatCo een belang heeft in het bedrijf. “Het was een leerzame ervaring voor ons, en we hopen dat het andere start-ups van de University of Waterloo kansen biedt om naar het Nederlandse innovatie-ecosysteem te kijken om toegang tot de EU-markt en daarbuiten mogelijk te maken”, zegt Scott Inwood, directeur Commercialisering bij WatCo.