De plek voor (tech) starters! Klik hier voor ons aanbod in ALPHA

Hable wint 4TU Impact Challenge met brailletoetsenbord

4tu

Prachtig nieuws van onze Alpha bewoner: Hable. Zij won deze week de 4TU Impact Challenge met brailletoetsenbord voor smartphones.

Hable wint de derde editie van de 4TU Impact Challenge. De start-up maakt smartphones toegankelijk voor blinden en slechtzienden waardoor zij verbonden blijven met de samenleving.

De finale van de 4TU Impact Challenge vond plaats aan de vooravond van Slush 2021, het grootste techevent van Europa. Hable, een start-up van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) werd door de vakjury als winnaar gekozen. Het bedrijf ontwikkelt een apparaat waarmee blinde en slechtziende mensen hun smartphone kunnen bedienen door middel van brailleschrift. “Op deze manier kunnen zij toch verbonden blijven met de mensen om hen heen”, zegt Ayushman Talwar, mede-oprichter van Hable. De jury vond de ondernemers van Hable bijzonder omdat zij heel goed contact hebben met de gebruikers en klanten. Daardoor sluit hun product naadloos aan bij de behoeften van hun gebruikers.

In de 4TU Impact Challenge nemen de beste studenten van de vier Nederlandse technische universiteiten het tegen elkaar op. Elke universiteit heeft in het voorjaar al een eigen voorronde gehouden. Daaruit werden twee studententeams per universiteit gekozen. Zij pitchten hun idee tijdens het landelijke evenement dat dit jaar plaatsvond in Helsinki tijdens Slush Festival.

Van noodoplossing naar start-up
De oprichters van Hable zijn erg gemotiveerd om blinde en slechtziende mensen in heel Europa te helpen met hun apparaat. Ayuahman Talwar ontwikkelde het eerste prototype van de Hable One, zoals het product heet, voor zijn blinde opa. Hij had destijds nooit verwacht dat het uit zou groeien tot een volwaardige start-up, vertelde hij eerder tegen Innovation Origins. De Hable One is een los apparaatje dat gekoppeld is aan de smartphone. Hiermee kunnen blinden en slechtzienden typen en navigeren door hun telefoon. Met de zes toetsen kunnen zij op basis van brailleschrift alle letters, cijfers en leestekens typen. De smartphone zelf kan tijdens het bellen of appen gewoon in de tas of broekzak blijven zitten.

Veelbelovende innovaties
De komende dagen zijn de acht finalisten van de 4TU Impact Challenge nog te vinden in Finland. Zij gaan tijdens Slush in gesprek met andere ondernemers en potentiële investeerders om hun beginnende bedrijf verder te brengen. “Daar kijken we enorm naar uit”, zegt Freek van Welsenis van Hable nadat hij de bokaal in ontvangst mocht nemen.

Alle finalisten werken aan uiteenlopende, maar stuk voor stuk veelbelovende innovaties, van deeptech tot handige online tools. Zo werkt Coapath aan een nieuwe test om gewassen, zoals aardappelen, snel en betaalbaar te testen op virussen en parasieten. Terwijl Beesense het sterke reukvermogen van bijen in wil inzetten om virussen zoals COVID-19 te herkennen. Mouscle richt zicht juist op de ontwikkeling van hardware. Het bedrijf werkt aan een bewegende computermuis om ervoor te zorgen dat mensen hun hand niet de hele dag in dezelfde positie houden. Op deze manier kunnen veel klachten aan spieren worden voorkomen. Sourcer is juist bezig met software. Deze start-up probeert met een online tool desinformatie tegen te gaan. De tool helpt mensen bij het zoeken naar betrouwbare en volledige informatie.

4TU samenwerking
De vier technische universiteiten in Nederland werken samen in de 4TU.Federation, waar de 4TU Impact Challenge een onderdeel van is. Zij bundelen de krachten om kennis en creativiteit in de technologiesector optimaal te benutten. Dit doen zij op het gebied van onderwijs, onderzoek en kennisvalorisatie. De Impact Challenge is een voorbeeld in de categorie van kennisvalorisatie. De studenten brengen de opgedane kennis terug naar de maatschappij in de vorm van start-ups en studententeams. Hun producten en diensten dragen bij aan een duurzamere toekomst.