De plek voor (tech) starters! Klik hier voor ons aanbod in ALPHA

Investeringen in NL startups verdubbeld in 2019!

Startupday

Wow! Investeringen in 2019 in NL start-ups verdubbeld!

In het NRC van vandaag lezen we dat jonge Nederlandse techbedrijven vorig jaar maar liefst 1,5 miljard euro aan investeringen hebben opgehaald. Dat is bijna twee keer zoveel als het jaar ervoor. De komende jaren moet Nederland 1 á 2 potentiële miljardenbedrijven afleveren!

Onderzoeksbureau Dealroom stelde de informatie beschikbaar aan NRC. Dealroom baseert het bedrag op bekendmakingen van bedrijven en nieuwsberichten. De totale hoeveelheid investeringsgeld ligt daarom vermoedelijk nog hoger. De investeringen van 1,5 miljard is venture capital , waarbij investeerders kapitaal ruilen tegen nieuwe aandelen. Dit is een gebruikelijke manier om startende ondernemingen te financieren die zijn gebouwd om extreem snel te groeien. In de praktijk zijn dit bijna altijd technologiebedrijven.

Het grootste deel van de anderhalf miljard is afkomstig van investeringsmaatschappijen zoals het Amsterdamse Inkef Capital, dat geld van pensioenfondsen investeert, of Peak Capital, gefinancierd door rijke ondernemers. Ook het publiek gefinancierde Bom Brabant Ventures, waar onder meer het ministerie van Economische Zaken en de provincie Noord-Brabant in participeren, investeerde vorig jaar zo’n vijftig miljoen euro. Het bedrijf steekt vooral geld in start-ups uit Eindhoven. Nederland staat qua investeringsmiljarden op de zesde plaats in Europa. Hoger scoren Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zwitserland en Zweden.

Mooie ontwikkeling!   

BRON: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/01/20/investeringen-in-nederlandse-start-ups-verdubbeld-a3987516