De plek voor (tech) starters! Klik hier voor ons aanbod in ALPHA

Meer vraag naar flexibele kantoorpanden startups Eindhoven

Startup flexkantoren

Groot Eindhoven kopte gisteren in de krant “Meer vraag naar flexibele kantoorpanden door jonge mensen en startups”. Jonge mensen wordt aangemoedigd te gaan ondernemen en in een innovatieve stad als Eindhoven hoef je dat niet twee keer te zeggen. Gevolg is wel dat het aantal kantoren, met name in het centrum, te kort schiet. De reden voor Twice om speciaal voor jonge startups van start te gaan einde jaar met betaalbare schaalbare en flexibele kantoorruimtes in de startup hub Alpha op de TU/e Campus. 

Volgens het artikel telt Eindhoven ruim twintigduizend bedrijfsvestigingen. Van landbouw tot vervoer en van zakelijke dienstverlening tot cultuur. In het rijtje van zogenoemde verblijfsobjecten waar scholen, gezondheidscentra en winkels onder vallen, steekt de kantoorfunctie daar met kop en schouders bovenuit. Augustus van dit jaar werd melding gedaan dat het aantal jonge ondernemers, van rond de twintig jaar flink stijgt. De grootste stijging vond zelfs plaats bij jongeren onder de achttien jaar. Dat heeft ook te maken met dat het ondernemerschap op hogescholen wordt aangemoedigd. Deze jongeren zullen niet direct op zoek gaan naar een kantoorpand, maar als het ondernemen ze bevalt zal deze groep uiteindelijk de markt gaan bestormen en wél gaan zoeken naar een eigen ruimte. Met andere woorden: er zullen steeds meer kantoor- en werkruimtes nodig zijn. 

In centra van grote steden is een groot tekort aan kantoren

Uit een in 2019 uitgebracht rapport van het bedrijf Dynamis (onder meer vastgoedconsultants en taxateurs) met de titel: ‘Strijd om de vierkante meter in binnensteden’, blijkt de kantorenmarkt redelijk in evenwicht (vraag en aanbod), maar in de centra van grote steden niet. Daar is een nijpend tekort. 

In het rapport worden de grootste steden van Nederland onder de loep genomen, waaronder ook Eindhoven. ‘Niet alleen de kantorensector legt een zware ruimteclaim in de Nederlandse centra, ook andere ruimtevragers zijn sterk aangetrokken tot de goede bereikbaarheid en levendige atmosfeer op centrumlocaties. Deze concurrentiestrijd gaat de dynamiek in het Nederlandse kantorenlandschap voor de komende jaren bepalen’, zo meldt het rapport.

Ook in dit rapport wordt het innovatieve karakter van Eindhoven aangehaald, dat de stad tot een aantrekkelijke plek maakt om kantoor te houden. Het jaar 2019 bleek het vierde jaar op rij dat er een daling bleek in het aanbod. Er is veel vraag. En vooral in het centrum is het aanbod gedaald en zelfs gehalveerd. Ten aanzien van het hoogtepunt in 2015 is het aanbod met ruim tachtigduizend vierkante meter afgenomen. 

Flexibele locaties en delen van voorzieningen blijken in trek (precies wat Twice biedt)

Volgens het artikel zijn startups en kleinere bedrijven gebaat bij flexibeler kantoorruimte. Daar is een enorme dynamiek gaande. Dat zouden zomaar die afgestudeerde jongvolwassenen kunnen zijn. Het gevolg van de krapte in het centrum is overigens dat de prijzen er hoog zijn. Ook de flexibele kantoorruimtes zijn niet goedkoop. Het delen van voorzieningen en de flexibiliteit binnen deze locaties blijken zeer in trek.

Twice biedt hier met de komst van Alpha de uitkomst: tegen lage tarieven kunnen startups hier de eerste vier jaar groeien. 

Alpha startup hub

Ben jij of ken jij een jonge technologie starter?  In Eindhoven is er geen betere plek om jouw vernieuwende technologie tot bloei te brengen dan in Alpha, gelegen op de TU/e campus. Alpha is dé plek voor innovatieve ondernemers die op basis van een technologische vinding of de toepassing van bestaande technologie een eigen onderneming starten. Bel gerust voor een vrijblijvende afspraak.

Startup hub Alpha – TU/e campus