De plek voor (tech) starters! Klik hier voor ons aanbod in ALPHA

ABN Amro lanceert duurzaamheidsfonds voor groene investeringen

Foodlogica

ABN Amro heeft een fonds in het leven geroepen dat gaat investeren in bedrijven met een duurzame impact. Het zogeheten ‘Sustainable Impact Fund’ wordt gevuld met 425 miljoen euro.
 

De bank zegt dat het duurzaamheidsfonds ‘private equity investeringen’ gaat doen in bedrijven “met een bewezen businessmodel die toe zijn aan een volgende groeifase” en ‘venture capital investeringen’ van tussen de 500.000 euro en 4 miljoen euro “als er sprake is van een bewezen concept”.

Daardoor komen zowel beginnende als meer volwassen bedrijven aanmerking voor een investering, zegt Rutger van Nouhuijs, lid van het Executive Committee van ABN Amro. “Waar het om gaat, is dat we kansrijke bedrijven die bijdragen aan een versnelling van de transitie naar een duurzame samenleving van een goede kapitaalsbasis voorzien.”

Het fonds richt zich met name op Nederlandse bedrijven, maar ook andere bedrijven uit het noordwesten van Europa kunnen aankloppen voor een investering.

“We zien dat bedrijven in sommige situaties behoefte hebben aan risicodragend kapitaal. Met dit fonds bieden we nu ook op dat vlak een loket”, zegt Van Nouhuijs. “Bedrijven die duurzaam rendement koppelen aan een goed bedrijfseconomisch plan kunnen bij ABN Amro SIF terecht.”

Het fonds is een volledige dochter van ABN Amro en onderscheidt drie terreinen waar het in gaat investeren: circulaire economie, energietransitie en social impact. De bank investeerde via het Energy Transition Fund al in duurzame energieprojecten, maar dat fonds gaat nu op in het Sustainable Impact Fund.

Er zijn de afgelopen maand al twee investeringen gedaan. De eerste werd gedaan in het Nederlandse bedrijf Envision, dat software ontwikkelt voor smartglasses en de andere in Foodlogica dat met een duurzame vloot gekoeld voedsel bezorgt in dichtbevolkte steden.