De plek voor (tech) starters! Klik hier voor ons aanbod in ALPHA

Challenge toptalent aantrekken en behouden: check de People & Culture Scaleup Guide

Talent scaleop techleap

Op MT/Sprout lazen we een publicatie over hoe Techleap wil zorgen voor meer toptalent voor snelgroeiende scaleups. Hoe vind en behoud je toptalent? Zeker in deze Brainport regio is dit een uitdagende opgave. Veel startups en scaleups worden in hun groeiambities geremd, doordat zij tegen uitdagingen aanlopen op het gebied van talent en cultuur binnen de eigen organisatie. Denk aan het optimaal inrichten van het leiderschapsteam en het aantrekken en behouden van toptalent. In de People & Culture Scaleup Guide vanTechleap vind je tips over Leiderschap, cultuur, beloningsmogelijkheden en hoe je een winnend team creert.

Te weinig startups kunnen schalen

‘Nederland is vruchtbare grond voor startups. Daar hebben we er heel veel van’, zegt Marloes Mantel van Techleap. ‘Waar het echter aan ontbreekt zijn voldoende startups die uiteindelijk doorgroeien naar unicorn, bedrijven met een waarde van 1 miljard euro. Het lukt te weinig startups en scaleups om hard te schalen.’  Eén van de struikelblokken is volgens haar het vinden van talent. Veel IT-vacatures met name zijn moeilijk in te vullen. Als het aan Techleap ligt, is dat percentage in 2023 al gedaald naar nog maar een kwart. Naast developers gaat het bij startups en scaleups ook ook om mensen die Marloes scalers noem: Ervaren krachten die binnen hun eigen domein al een keer geschaald hebben. Dat kan bijvoorbeeld marketing zijn, sales of HR. 

Aandelenopties aantrekkelijker maken

Om dat voor elkaar te krijgen, zet ze zich onder meer in voor een internationaal concurrerende regeling voor share options. Het moet voor startups en scaleups aantrekkelijker worden om medewerkers in aandelenopties te betalen. Vaak hebben deze bedrijven niet genoeg geld voor forse salarissen. Door aandelen uit te geven kunnen ze schaars talent, onder meer uit het buitenland, verleiden om toch in dienst te komen én te blijven. 

De voorwaarden voor aandelenopties zijn in Nederland niet competitief ten opzichte van andere landen, stelt Mantel. ‘Nu nog moeten medewerkers belasting betalen zodra de opties worden omgezet in aandelen. Ook al zijn de aandelen nog niet verkoopbaar. Bovendien is het tarief hoog.’

‘Vaak horen we van bedrijven die talent uit andere landen willen aannemen dat deze belastingconstructie als een zwakke plek in het Nederlandse aanbod wordt gezien. Willen we als Nederland Champions League spelen en toptalent uit binnen- en buitenland aantrekken, dan is het essentieel dat deze regeling aantrekkelijker wordt voor zowel toptalent als voor ondernemers.’

People & Culture Scaleup Guide

Recent heeft techleap de People & Culture Scaleup Guide gelanceerd, een praktische gids voor alles op het gebied van talentontwikkeling en cultuur binnen scaleups. Daarin gaat het onder meer om belangrijke leiderschapsvraagstukken, het optuigen van een beloningshuis en het definiëren van cultuur. Voor dat laatste aspect hebben zij Patty McCord van Netflix, hockeycoach Alyson Annan, Pieter Zwart van Coolblue en Steven Schuurman van Elastic geïnterviewd. Deze gids helpt snelgroeiende bedrijven met het neerzetten van de juiste structuren. Zo voorkomen we dat iedere ondernemer zelf het wiel moet gaan uitvinden. Ideaal om dus even te kijken naar deze gids!