De plek voor (tech) starters! Klik hier voor ons aanbod in ALPHA

Startup nieuws!

Alpha

Vorige week kopte het Eindhovens Dagblad: Eindhoven mikt op Europese toppositie voor startups. Binnen een paar jaar wil Eindhoven uitgroeien tot een Europese topregio voor jonge, innovatieve bedrijven met veel potentie (startups). Dat past mooi bij de start van de startup hub Alpha per 1 januari aanstaande! Een nieuwe zeer betaalbare toffe plek voor early startups, in een stimulerende omgeving gericht op groei. 

Volgens het artikel in het ED lopen startups voor de troepen uit en vormen de toekomst van het bedrijfsleven, aldus de gemeente. Een levendig startupklimaat is daarom belangrijk of zelfs essentieel voor de economische groei van de regio. Het is bovendien een manier om interessant te worden voor talent. De reden voor Twice om midden op de TU/e campus van start te gaan met een nieuwe startup hub, precies gericht op deze early startups.

De beste

Met een 193e plek wereldwijd doet de regio tot dusver nog maar voorzichtig mee. Maar in 2023 moet Eindhoven kunnen wedijveren met steden als Berlijn, Stockholm en Helsinki. Voor startups in deeptech zoals bijvoorbeeld robots en kunstmatige intelligentie is het doel van de gemeente om zelfs de Europese nummer één te worden. ,,Brainport biedt unieke kansen voor deze startups. We kunnen ons onderscheiden en willen de beste worden’’, aldus wethouder Stijn Steenbakkers die gelooft dat het een realistisch doel is. 

Om de ambitieuze doelen te halen denkt de gemeente aan verschillende initiatieven om de regio aantrekkelijker te maken voor jonge ondernemers, staat in zijn plan dat dinsdag unaniem positief werd beoordeeld door de Eindhovense gemeenteraad.

Eén loket

Zo komt er één  eerste hulp loket voor starters, waar studenten en onderzoekers in de opstartfase van hun bedrijf terecht kunnen met al hun vragen. Op deze plek worden ze geholpen met bijvoorbeeld huisvesting en financiering. Eindhoven wil verder stimuleren dat er genoeg (flex)werkplekken zijn. Hoe tof dat dit eerste hulploket ook in de startup hub Alpha vestigt, direct in de nabijheid dus voor de startups. 

Risico van investeerders

Op de thuismarkt wil de gemeente Eindhoven startups een kans bieden door de eerste klant te worden, bijvoorbeeld bij de inkoop van producten of diensten. Eindhoven overweegt ook om startende bedrijven uit te dagen om een oplossing te bedenken voor actuele problemen in de stad.

Steenbakkers benadrukt dat de inspanning niet alleen moet komen van de gemeente maar ook van alle betrokken partijen in Brainport. De wethouder wil nog uitzoeken wat er nodig om het aanbod van financiering beter aan te laten sluiten bij de vraag van bedrijven die veel geld nodig hebben. ,,Dat is het grootste probleem voor startups die net iets verder zijn en tientallen miljoenen nodig hebben.’’

Startup hub Alpha

In de nieuwe startup hub kan je je al vestigen vanaf 158 euro per maand, en zit je middenin een inspirerende omgeving, centraal in Eindhoven. Ben jij of ken jij nog ambitieuze startups die een toffe plek zoeken? Neem gerust contact op!